מרכז פרס לשלום- לקראת פתיחה

פברואר 27, 2009 at 7:59 pm (אדריכלות, בטון, יואב מסר, מקסימליאנו פוקסס, מרכז פרס לשלום, פשוט יפה, ראם מאיר)

העיסוק היומיומי בלימודי אדריכלות גורם לי לעיתים לשכוח את המהות הכוללת של הלימוד, בין שרטוט לשרטוט, הדמיה ורינדור צריך מדי פעם להרים מבט ולהביט קדימה, לאן שואפים.
לפני יותר מחודש (סליחה על האיחור, הייתי במילואים) השתתפתי בסיור בבית פרס לשלום ביפו בהדרכת אדריכל הפרויקט יואב מסר. עשר שנים נמצא הפרויקט בהקמה ועכשיו הוא בליטוש אחרון לפני הפתיחה.

על הפרויקט חתום האדריכל האירופאי מקסימליאנו פוקסס כאשר נציגו בארץ הוא האדריכל יואב מסר שמסביר בסיור על ההתמודדות עם יצירת המבנה מסקיצה אדריכלית על מפית נייר ועד לתוכניות עבודה מורכבות ליישום בשטח.
הסקיצה של פוקסס הראתה חזון בדמות מבנה שכבות המרחפות אחת מעל השנייה שבראש המבנה מצחייה גדולה הפונה לים, יואב החליט להוכיח שאת האימאג הנראה בעיפרון ניתן לתרגם למבנה יציב המשדר לסביבה את הרעיון.

הקמת המבנה מתחילה במגרש בעייתי הגובל מכיוון מערב בים, מכיוון דרום בבית קברות מוסלמי עתיק ומכיוון מזרח שכונת מגורים יפואית, התמודדות קשה למבנה המייצג 'שלום' וצריך להתייחס לסביבה בצורה נאותה בכל חזיתותיו.

שכבות העופרת מהסקיצה תורגמו במבנה לפסי בטון בעל גוון ירוק, את הבטון יצקו באתר במספר תבניות והשחילו על עמודי בטון שיוצרים את הרווח בין הרצועות,הרווח הזה נסגר מבחוץ על ידי זכוכית.

האור נכנס פנימה מבעד לשכבות ומאיר את החלל הפנימי במשך כל היום ומופץ החוצה מתוך המבנה בעת החושך.

החתכים מסבירים את קשרי הקונסטרוקציה ויחסי החללים הפנימיים.
המשחק המתעתע בין השקיפות לאטימות במבנה אולי מצליחה להתמודד עם סוגיית ההתייחסות לסביבה כי מהיכן שלא תביט בו לשניה הוא שם ולשניה נעלם.

לשמוע את יואב מסביר על תהליך יצירת המבנה הייתה בהחלט חוויה חשובה עבורי וכמו שכתבתי בהתחלה, גרמה לי להשראה פנימית להמשך העבודה.

פליקר.
תמונות ותוכניות מתוך archdaily

קישור קבוע להגיב